Carmen Herrera Nieto

Plantilla:Infotaula personaCarmen Herrera Nieto
Nom original(es) Carmen Herrera Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 maig 1915 Modifica el valor a Wikidata
l'Havana (Cuba) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 febrer 2022 Modifica el valor a Wikidata (106 anys)
Manhattan (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Grup ètnicCubano-americà Modifica el valor a Wikidata
FormacióArt Students League of New York
Universitat de l'Havana
Marymount School, Paris (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball París
Nova York
L'Havana Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintora, escultora Modifica el valor a Wikidata
Activitat1942 Modifica el valor a Wikidata - 2022 Modifica el valor a Wikidata
GènereArt abstracte, shaped canvas (en) Tradueix i abstracció geomètrica Modifica el valor a Wikidata
MovimentArt minimalista, art òptic, concrete art (en) Tradueix, Hard edge, art modern, abstracció geomètrica i expressionisme abstracte Modifica el valor a Wikidata
Representada perGaleria Lisson Modifica el valor a Wikidata
Participà en
juny 2010Pinta Art Show (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Carmen Herrera Nieto (castellà: Carmen Herrera) (l'Havana, 31 de maig de 1915 - Manhattan, 12 de febrer de 2022)[1] va ser una pintora i artista visual abstracta i minimalista[2] cubana, instal·lada als Estats Units des de mitjan de la dècada del 1950.[3][4] La seva obra abstracta, rigorosament composta i sovint radiantment acolorida,[5] li va suposar un reconeixement internacional tardà. El maig de 2015 va fer cent anys.[6]

De jove va estudiar art a Cuba i a París, i es va formar com arquitecta al seu país, fins que va haver de deixar-ho per motius polítics. Va continuar amb l'escultura i la pintura figuratives, i el 1939, ja a Nova York, va reprendre les classes d'art. Va tornar a París el 1948, i allà es va centrar en la pintura, inspirada per un grup d'artistes que exposaven a la ciutat. La seva obra va esdevenir més abstracta, i va passar a tenir una predominància de formes geomètriques i color. L'any 1954 va tornar a Nova York, on es va instal·lar de manera definitiva.

Als Estats Units va descobrir que tant ella com la seva obra no eren ben rebudes per part d'alguns galeristes, a causa dels prejudicis que hi havia en el sector contra les dones i contra els artistes llatinoamericans. Aquest clar desavantatge, afegit al fet que Herrera no seguia cap corrent creatiu conegut, i al seu poc interès per la fama i per promocionar-se, van fer que l'artista s'allunyés dels focus del renom i es concentrés en la seva obra, passant desapercebuda durant mig segle.

Després de més de sis dècades dedicant-se a la pintura, va vendre la seva primera pintura el 2004, als 89 anys.[7] El 2009 la galeria IKON de Birmingham (Anglaterra) va oferir una exposició retrospectiva de la seva obra, que es va traslladar l'any següent al Museu Pfalzgallerie de Kaiserslautern (Alemanya), i el 2017 el Museu Whitney d'Art Americà de Nova York va fer una retrospectiva d'Herrera. El 2019 va vendre el seu quadre Blanco y verde (1966-1967) en una subhasta a Sotheby's per quasi quatre milions de dòlars, un rècord de l'obra de l'artista. La Tate Modern de Londres, el MoMA de Nova York i el Museu Hirshhorn de Washington DC han adquirit recentment obres seves. Les seves obres tenen una precisió gairebé espiritual, i marquen importants fites en l'evolució del moviment minimalista geomètric.

  1. Carmen Herrera Nieto a la Biblioteca Nacional d'Alemanya (alemany)
  2. «Carmen Herrera: Lines of Sight» (en anglès).
  3. White, Katie «These 8 Female Artists Only Saw Their Careers Catch Fire Well Into Their 80s. Here’s How They Finally Got Their Due» (en anglès). ArtNet News, 27-11-2019 [Consulta: 5 desembre 2019].
  4. «A 101-Year-Old Artist Finally Gets Her Due at the Whitney» (en anglès). The New York Times [Consulta: 26 març 2017].
  5. Carmen Herrera a l'Encyclopædia Britannica (anglès)
  6. Russeth, Andrew «‘Don't Be Intimidated About Anything’: Carmen Herrera at 100» (en anglès). ARTnews, 05-06-2015 [Consulta: 18 juny 2015].
  7. Favilli, Elena. «Carmen Herrera». A: Contes de bona nit per a nenes rebels: 100 dones immigrants que han canviat el món. Barcelona: Estrella Polar, 2020, p. 36. ISBN 9788418135699. 

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy